Nederland heeft wereldwijd een zeer sterke positie met grote en kleinere bedrijven in specifieke (niche) markten van de hightech sector.

Denk aan lithografie en medische apparaten. Die positie moet Nederland vasthouden en verder laten groeien. De Topsector Hightech Systemen & Materialen omvat een aantal nauw met elkaar verweven maakindustrieën. De machine- en systeemindustrie, automotive, lucht- en ruimtevaart en materialen inclusief staal.
In zogeheten ‘topteams’ hebben ondernemers, wetenschappers en de overheid gezamenlijk aan adviezen gewerkt waarin zij aangeven met welke maatregelen de sector kan blijven concurreren op de wereldmarkt.

De vraag naar hightechproducten en -diensten blijft wereldwijd toenemen.

De topsector HTSM is opgebouwd uit 17 roadmaps die de meerjarenplannen presenteren met gezamenlijke ambities voor onderzoek en ontwikkeling in de topsector. Deze sector ontwikkelt en produceert hoogwaardige eindproducten, halffabricaten, componenten, materialen en diensten voor klanten over de hele wereld. Nederlandse hightechproducten zijn intelligent, nauwkeurig en efficiënt en worden overal ter wereld toegepast in bijvoorbeeld medische apparatuur, halfgeleiderproductie, auto’s, logistieke systemen, vliegtuigen, satellieten en energiesystemen. In heel Nederland zijn circa 447.000 mensen in de hightechsector werkzaam.
De vraag naar hightech producten neemt alsmaar toe door de wereldwijde vergrijzing, gezondheidsproblemen, stijging van de zorgkosten, de overgang naar fossiele brandstoffen op schone energie, voedselvoorziening voor een sterk groeiende wereldbevolking, de beschikbaarheid van schoon (drink)water, groeiende mobiliteit van de wereldbevolking, veiligheid en het klimaat.

DutchEnglishGerman
Neem contact op Wij sturen je graag meer informatie!
Neem geheel vrijblijvend contact op. Ontvang binnen 24 uur antwoord op je vraag of een offerte.
Verzenden